Aikavaellus
Image source: {{image_ref}}
 {{title}}
{{timepoint}} - {{distance}}
{{text}}Kartat ja ohjeet!

MIKÄ ON AIKAVAELLUS?

Aikavaellus on Tuorlan observatoriolta Turun yliopistolle kulkeva 13,7 km pitkä vaellusreitti, joka kuvaa maailmakaikkeuden 13,7 miljardin vuoden ikää. Jokainen metri reitillä kuvaa yhtä miljoonaa vuotta maailmankaikkeuden historiaa. Aikajana alkaa Tuorlasta alkuräjähdyksestä ja päätyy yliopistolle, nykyhetkeen.

Reitin varrelle on merkitty maailmankaikkeuden ja Maan kehityksen tärkeimpien tapahtumien nimet ja ajankohdat. Kosmoksen kehityksen kuvaus alkaa Tuorlassa, alkuräjähdyksessä. Reitti kulkee kävelyteitä ja hiljaisia katuja pitkin Kaarinan koulukeskuksen, Sorron ja Lausteen ohi, ja edelleen Biolaaksoon, mihin sijoittuvat Aurinkokunnan, Maa-planeetan ja elämän synty.

Reitti jatkuu Skarpakullantien yli, Hautausmaantietä pitkin Lehmustielle ja edelleen Rakuunatielle, ja kuvaa Maan geologista kehittymistä, mantereiden liikkeitä ja happipitoisen ilmakehän syntymistä. Reitti jatkuu edelleen Kupittaan puiston läpi Kerttulinkadulle – tässä vaiheessa tulee vastaan monisoluiset elämänmuodot ja totaaliset jääkaudet. Näiden jälkeen tapahtuu Kambrikauden räjähdys, elämä nousee kuivalle maalle, ja monimutkaisempien maakasvien ja eläinten kehittyminen alkaa. Kerttulinkadulta reitti kääntyy Koskenniemen-portaikkoa pitkin ylös yliopiston mäelle, ja päätyy ”Big Bang Echo” patsaalle, kohtaan joka kuvaa nykyhetkeä. Viimeisten viidensadan metrin matkalla kuvataan suuria ilmaston muutoksia, merenpinnan korkeuden voimakasta vaihtelua, mantereiden liikkumista yhteen ja erilleen, vuoristojen nousua ja kulumista, sekä aika-ajoin tapahtuvia massasukupuuttoja, jotka pyyhkivät pois suuren osan eliökuntaa. Lopulta viimeinen 20 cm edustaaa ihmislajin historiaa ja viimeinen 1 cm kultturihistoriaamme.